Spennende historier og koselig kystmiljø
Vi tar deg med på en hyggelig rundtur i «sildabyen». Haugesund har en unik historie å fortelle om hvordan sildefiske bygget byen. Bytoget i Haugesund har guiding på 9 språk.
Turen tar 70 minutter inkludert 10 minutter stopp på Haraldshaugen. Du kan gå av toget ved Vår Frelsers kirke som ligger i sentrum og ta et senere tog tilbake til cruiseterminalen.
AVGANG HVERT 30 MINUTT FRA RISØY
Vi kjører tre tog med avgang hvert 30 minutt fra cruiseterminalen på Risøy
de dagene det er cruisebåter i Haugesund.
Se når det er cruiseanløp i Haugesund Anløp - Karmsund Havn
.
Turen starter på cruisehavnen på Risøy. Herfra kjører vi i rolig tempo over Risøy bro og videre ut mot Hasseløy, eller «Bakarøyna» som den kalles her i byen. Der tar vi en runde og ser på denne øya som spilte en sentral rolle i «klondyket» som oppstod da silda inntok Haugesund på 1800-tallet.
Her ligger blant annet Staalehuset som var nord-europas største lagerbygg.
På vei tilbake over Hasseløybrua kan du se rett bort på statuen av Harald Hårfagre. Denne viking-kongen spilte en viktig rolle i det å samle Norge til ett rike. Dette klarte han i år 872 etter slaget ved Hafrsfjord. Regionen har en rik viking-historie, og det får du høre mye om under turen som tar oss ut til Haraldsstøtta som er et minnesmerke etter nettopp slaget ved Hafrsfjord.
Etter et stopp ved Haraldshaugen går turen tilbake mot sentrum igjen. I Karmsundsgata hvor toget kjører er det mye trafikk. Dette viser hvordan byen i dag fremstår som en moderne, middels stor, norsk by med stor aktivitet innen fiske, shipping, handel og oljerelatert industri.
Når vi er tilbake i Byparken kan vi se de gamle trærne som ble plantet tidlig på 1900-tallet. De bærer fortsatt på minner fra 2. verdenskrig da bombesplinter boret seg inn i trærne og står der den dag i dag.
Det ville vært naturlig å kalle Haugesund for «Jugend-byen», når det kommer til antall hus bygget i den stilen, men den tittelen er tatt av Ålesund, på tross av at den byen har langt færre jugend-bygg enn Haugesund. Byarkitekten Einar Halleland har tegnet mange av jugend-husen og hans varemerker var tårn og spir i ulike varianter som du kan se rundt om hvor toget kjører.
Huset i Strandgata 92 utmerker seg som et smykke av et bygg hvor Hallelands signatur er synlig.
På vår vei gjennom byen kan du se Vår Frelsers kirke fra 1901 som er tegnet av Einar Halleland. Det 53 meter høye tårnet på kirken gav brannvesenet god utsikt over Haugesund i mange ti-år etter at kirken stod ferdig.
NB Sjekk skiltet som står ved kirken for når siste avgang kjører til cruiseterminalen.
Fra kirken kjører toget inn i Kirkegata og passerer byens bibliotek og fortsetter inn i Skippergata med retning mot Risøy bro og tilbake til cruiseterminalen der båten ligger å venter på deg. Det som gjenstår da er å takke for turen og ønske deg fortsatt fin dag i Haugesund.
Er du på jakt etter å leie buss til ditt arrangement? Det lille bytoget er et svært populært alternativt til å kjøre bryllupsgjester, barnehager, skoleklasser, konferansedeltagere osv. Vi kan kjøre guidede turer eller hente grupper og kjøre fra A til B
Våre samarbeidspartnere i
Haugesund
til en rolig tur gjennom byens gater